Αρχαιολογικά Αξιοθέατα
Κατανοείστε την οικουμενική αξία αυτών των μοναδικών αρχιτεκτονημάτων και νιώστε τυχεροί που τα είδατε από κοντά. Μη χάσετε την ευκαιρία. Επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς χώρους της Λευκάδας και ανακαλύψτε τον πολιτισμικό της πλούτο!
Νήρικος: 2 χλμ έξω κι ανατολικά της πόλεως της Λευκάδας, περνώντας από τον ελαιώνα, φτάνετε στο Καλλιγόνι, που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, αφού εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη της Λευκάδας, Νήρικος. Εκτείνεται στις περιοχές Τσεχλιμπούς, Καλλιγονίου, Καρυωτών, Λυγιάς, του Δήμου Λευκάδας και περιλαμβάνει τα ερείπια του περιτειχισμένου οικισμού της Αρχαίας Λευκάδας, που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά ως τα Ρωμαϊκά χρόνια, τα 2 νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, μνημεία και διάσπαρτα οικοδομικά ερείπια όπως τάφους, αγροικίες και λιμενικές εγκαταστάσεις που είναι αναπόσπαστο τμήμα του προστατευμένου μνημειακού συνόλου της αρχαίας πόλης που εγκαταλείφθηκε γύρω στα 1300.
Το κάστρο της Αγίας Μαύρας: βρίσκεται στην είσοδο του νησιού και είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα. Αποτελεί πρώτυπο οχυρωματικής τέχνης, είναι χτισμένο στη χερσόνησο που βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Ακαρνανίας, έχει έκταση περίπου 25.000 τ.μ. και διαθέτει την πλουσιότερη πολεμική ιστορία, σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούρια των Επτανήσων, καθώς πολιορκήθηκε συνολικά 12 φορές, στους 7 αιώνες της ύπαρξής του.
Νυδρί: Η πεδιάδα του Νυδριού, από τους πρόποδες του όρους Σκάρος ως τη θέση Μαγεμένος της Νικιάνας έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Περιλαμβάνει τους τύμβους της Πρωτοελλαδικής περιόδου στη θέση Στενό, τάφους κιβωτιόσχημους και κεραμοσκεπείς και λείψανα οικοδομημάτων, σ’ όλη την έκταση της πεδιάδας του Νυδριού, τους πρόποδες του Σκάρου και του όρους Αμαλή, καθώς και στις περιοχές Παλιοκατούνας, Κολώνι και του οικισμού Περιγιάλι. Επίσης πάνω από το χωριό Πόρος, υπάρχουν τα ερείπια ενός πύργου, που πιθανότατα ήταν αγροικία, όπως και τα λείψανα ενός αρχαίου ελαιοτριβείου, απο τον 4ο π.Χ. αιώνα περίπου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, και εντοπίστηκαν στις ανασκαφές που έκανε ο Γερμανός αρχαιολόγος W. Dorpfeld και χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ο Dorpfeld- εμπνευστής της θεωρίας ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη και ότι το παλάτι του Οδυσσέα βρισκόταν στο Νυδρί - αγάπησε τόσο πολύ το νησί, που θέλησε να ταφεί εδώ. Ο τάφος του βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στην άκρη της χερσονήσου του Βλυχού, πάνω από το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής.
Βασιλική: Η περιοχή αυτή έχει κατοικηθεί από πολύ νωρίς, όπως δείχνουν ευρήματα της Παλαιολιθικής και Νεολιθικής Περιόδου (3.500 π.Χ), που ανακαλύφθηκαν από έρευνες του Dorpfeld στη «Χοιροσπηλιά» της Ευγήρου και που εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας. Στην κοιλάδα της Βασιλικής, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει εντοπίσει διάσπαρτα αρχαία οικοδομικά λείψανα που ανήκουν σε αρχαία πόλη και στις θέσεις Μάρμαρα, Πυργί και Κλεισμάτια του Μαραντοχωρίου, λείψανα αρχαίων πύργων.
Στο ακρωτήριο Δουκάτο ή Λευκάτας, υπάρχουν οικοδομικά λείψανα και αρχιτεκτονικά μέλη του ναού Απόλλωνα Λευκάτα που ήταν πασίγνωστος σ’ όλο τον αρχαίο κόσμο. Κάθε χρόνο γίνονταν πανελλήνιες γιορτές προς τιμήν του θεού Απόλλωνα,, που ήταν προστάτης των ναυτικών και γιατρός του σώματος και της ψυχής. Γι`αυτό και οι αρχαίοι πίστευαν ότι πηδώντας από τα βράχια αυτά, η ψυχή απελευθερωνόταν από το βάρος των παθών και εξιλεωνόταν από τις αμαρτίες. Σ’ αυτό το χώρο, ο μύθος θέλει την αρχαία ποιήτρια Σαπφώ να δίνει τέλος στη ζωή της απελπισμένη από το πάθος του έρωτα.